Ah, ihanat kamalat verkkosivut. Jokaisella meistä on varmaan ollut omat kamppailunsa niiden kanssa, olipa se sitten käyttäjän tai tekijän roolissa. Milloin sivuston hitaus tai tuottaa ongelmia, milloin mobiilissa näkymä on vähintäänkin mielenkiintoinen, milloin konversiopisteet puuttuvat tai hakukoneissa sivusto ei löydy sitten millään.
Verkkosivujen luomisessa on monia liikkuvia osia, mutta niillä on iso vaikutus liiketoimintaan – olipa se sitten positiivinen tai negatiivinen. Loistavasti toteutettuina verkkosivustosi voi olla jopa paras myyntikanavasi!
Jatka lukemista niin uppoudutaan yhdessä 6+1 vinkkiin, joilla teet juuri sinun kohderyhmääsi palvelevat, ja tulosta tuottavat verkkosivut.
Tarkoitus ja kohderyhmä
Ihan ensiksi on hyvä miettiä mikä on verkkosivujen tarkoitus, ja mitä kohderyhmää lähdemme tavoittelemaan – tai mikä ei ainakaan ole kohderyhmä tai tarkoitus. Jos haluat lisätä verkkosivuillasi tuotteiden tai palveluiden myyntiä, pidä myynti mielessäsi jokaisessa päätöksessä mitä teet.
Varmista, että sisältösi puhuttelee ja inspiroi kohderyhmääsi. Kun olet löytänyt nämä ja vakiinnuttanut asemasi markkinoilla, on hyvä pysyä tietyllä tavalla uskollisena omalle jutulle, eikä antaa tuulen temmata uusiin suuntauksiin.
Tästä esimerkkinä vaikkapa Instagram, joka yritti tuoda yleisölleen enemmän TikTokin tyylisiä video-ominaisuuksia, mutta sai aikaan lähinnä negatiivista palautetta. Uudistuminen ja trendien seuraaminen on tärkeää, mutta pidä mielessäsi verkkosivuston käyttötarkoitus ja oma kohderyhmäsi.
Instagramin TikTok-matkimisesta heräsi kohu johon monet julkisuuden henkilöt ottivat kantaa.
Design
Miten luot designin, joka on uniikki ja brändisi mukainen, mutta kuitenkin selkeä ja helppokäyttöinen? Valmiit pohjat ja mallit auttavat tässä tiettyyn pisteeseen asti, mutta hyvän, luovan suunnittelijan apu on tässä kultaakin kalliimpaa. Jos ei sellaista löydy sisältä, verkkosivujen suunnittelun voi luonnollisesti myös ulkoistaa!
Sisältö ja kuvitus
Noh, eihän se verkkosivu ole mitään ilman kunnollista sisältöä! Tässä vaiheessa (niin kuin jokaisessa muussakin, mutta erityisesti tässä) kannattaa miettiä minkälaista sisältöä kohderyhmäsi kaipaa? Mikä saa sinut erottumaan heidän silmissään kilpailijoistasi?
Pysy uskollisena omalle brändillesi ja sen kieliasulle. Helppolukuisuus, kiinnostavuus ja yhteneväisyys kieliasussa ovat asioita, jotka huomioimalla pääset pitkälle.
Kun ulkoasu ja tekstit ovat kunnossa, vuorossa on kuvitus. Parhaat verkkosivut on yleensä varustettu kuvilla, jotka ovat korkealaatuisia, ja juuri kyseiselle yritykselle tarkoitettuja. Huonolaatuiset, epärelevantit kuvapankkikuvat saattavat saada verkkosivut vaikuttamaan hiukan epäammattimaisilta.
Hakukoneoptimointi
Täydelliseksi hiottu sisältö on valitettavasti melko turhaa, jos sitä ei ole hakukoneoptimoitu – etenkin jos luotetaan siihen, että ihmiset löytävät verkkosivustolle vaikkapa Googlen kautta. Kiinnitä siis huomiota siihen, että tekstistä löytyy tarvitut avainsanat sen löytymiseksi hakukoneista. Tähän on olemassa ilmaisia plugineita, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää!
Sivuston nopeus ja mobiilioptimointi
Monet verkkosivut saattavat olla uskomattoman hienoja – ainakin 5G-netillä ja tietokoneella selaillessa. Mitäs sitten kun ollaan vähän katvealueella kännykän varassa? Mobiilioptimointi laiminlyödään valitettavan usein, ja siitä kärsii verkkosivuvierailija, ja samalla myös sinäkin.
Jos kilpailijasi verkkosivut toimivat laitteella kuin laitteella ja vähän huonommallakin yhteydellä, on kilpailijasi valitseminen todennäköisempää.
Personointi, interaktiivisuus, konversiopisteet
Jotta pysyt aallonharjalla, on hyvä olla aina yksi askel edellä muita. Tarjoa siis jokaiselle asiakkaalle jotain henkilökohtaista, ja personoi! Pelkkä [FIRST-NAME] uutiskirjeessä ei enää riitä – huomioi verkkosivuvierailija hänen saapuessaan sivustolle. Tämä voi olla mahdollista erilaisten interaktiivisten elementtien, kuten vaikkapa konversiotyökalujen avulla.
Ystävällinen tervehdys toimialan tai vaikkapa sivustovierailujen perusteella ja sitten sopivien tietojen tarjoaminen antaa loistavat edellytykset konveroitumiselle.
Konversiopisteitä ei myöskään kannata jättää huomioimatta – pelkät staattiset lomakkeet tai “Pyydä tarjous”-painikkeet eivät välttämättä tuo toivottua tulosta. Erilaisia konversiotasoja kannattaa olla aina uutiskirjeestä hinta-arvioon. Näin jokainen eri ostopolun vaiheessa oleva asiakas uskaltaa konvertoitua ilman pelkoa liiasta sitoutumisesta.
Psst. Jos erilaisten konversiopisteiden luominen tai konversiotyökalujen käyttäminen mietityttää, me Leadoolla autamme tässä enemmän kuin mielellämme! 💙
Sisällön optimointi
“Nyt kun ollaan saatu tämä verkkosivuprokkis purkkiin niin näillähän taas puksuttaa pari vuotta ilman kummempia toimenpiteitä!” Ei näin 🚫 Valitettavan usein verkkosivuprojekteista ajatellaan, että kun ne ollaan saatu maaliin, niin mitään ei tarvitse tehdä satunnaista blogin päivittämistä lukuunottamatta.
Tosiasiassa parhaat tulokset saadaan, kun optimointia tehdään jatkuvasti, ja testataan mikä toimisi juuri sinun yleisöllesi parhaiten. Optimointia ei tarvitse ajatella minään suurena työtaakkana – pieni pala kerrallaan on silti huomattavasti parempi kun ei mitään. Ja optimoida voi mitä tahansa aina sisällöstä ulkoasuun ja erilaisiin konversiopisteisiin.
Data on paras ystäväsi tässä, joten mieti myös millä markkinoinnin työkaluilla sitä keräätte, ja miten!
Yhteenvetona
Verkkosivujen luomiseen, uudistamiseen ja optimointiin kuuluu monta liikkuvaa osaa ja aikaa – eli sitä kaikista arvokkainta valuuttaa. Hyvät, huolellisesti suunnitellut verkkosivut jota optimoidaan jatkuvasti ovat kuitenkin kultaakin kalliimmat. Ne voivat jopa olla paras myyntikanavasi!
Jos kaipaat neuvoja siihen, miten saat verkkosivuistasi kaikki irti erilaisten konversiotyökalujen ja datana avulla, konversioiden ammattilaisemme Leadoolla ovat tukenasi – aloita keskustelu ystävällisen apurin kanssa, apu on lähellä 💙
KATSO LISÄÄ: www.leadoo.com