harrigustavsberg

Harri Gustafs­berg

  • Kalajoki 16.-17.5.2024

Harri Gustafs­berg

Vaikuttamisen psykologia

Miten voimme kehittää kehon mielen taitoja jopa hämmästyttävällä tavalla? Tästä ydin teemasta ammentuu vaikuttamisen psykologia ja yhteistyön voima.

Harri Gustafsberg on mielen suorituskykyä valmentava, tutkiva ja kehittävä filosofian tohtori ja turvallisuusjohtamisen maisteri (FT, HTM). Lisäksi hän on palkittu tietokirjailija ja yrityspuhuja, sekä MySpeaker of the Year 2022 -tunnustuspalkinnon voittaja Hyvinvoinnin johtamisen -kategoriassa.
Harri Gustafsberg on erikoistunut suorituskyvyn nostamiseen yksilötasolla ja organisaatiotasolla; tiimityön, johtamisen ja yhteisen kulttuurin vaikuttamisen kautta. Yksilötasolla hyvinvointi on tärkeä perusta, mutta kun resursseja tarvitaan muutosten ja haasteiden kentällä, niin hyvinvointiin keskittyminen ei riitä, tarvitaan laajemman skaalan taitoja. Harrin kokemuksellinen tausta on kivenkova. Hän työskenteli Poliisin valtakunnallisessa valmiusyksikkö Karhussa yli 20 vuotta, joista viimeiset 10 vuotta kouluttajana ja operatiivisena johtajana. Hän lopetti yksikössä elokuussa 2014.

”Valmentajalla tulee olla rankka kokemuksellinen perusta, vahva tieteellinen perehtyneisyys, taito ymmärtää asiakkaan tarpeita sekä kyky vaikuttaa valmennettaviin. Kun en löytänyt tarpeeksi uskottavaa valmentajaa, joka todella ymmärtää miten kehitetään kykyä (resilience) toimia paineen alla ja menetelmää miten henkistä suorituskykyä (mental performance) vahvistetaan, päätin perehtyä aiheeseen itse. Matkani ei päättynyt väitöstutkimukseen, vaan se jatkuu ja syventyy edelleen.”

Harri uskoo, että resilienssiyttä, henkistä suorituskykyä, paineen alaista päätöksentekoa ja toimintakykyä vaativissa tilanteissa voi kehittää merkittävästi yksilötasolla. Organisaatiot, jotka oppivat nopeasti ja ketterästi, menestyvät parhaiten muuttuvan maailman melskeessä. Organisaatio kehittyy, oppii, etenee ja ratkaisee ongelmat kulttuurin, johtamisen, vuorovaikutuksen ja toimijoiden suorituskyvyn synteesin avulla. Muutoksen läpivieminen sekä laadun ja tehokkuuden nostaminen, edellyttää usein myös yksilöiden suorituskyvyn nostamista. Tämä ei toteudu kuormittamalla kohtuuttomasti, vaan johtamalla ja valmentamalla viisaasti. Hyvin valmennettu ja hyvinvoiva henkilöstö on organisaation lihaksisto, jolla tarvittaessa kääntyy suurikin kivi.

Harrin käyttämä ja kehittämä valmennusmenetelmä kiinnostaa laajasti. Se on kokemuksellisesti happotestattu, tieteellisesti tutkittu ja vahvistettu menetelmä. Harri Gustafsberg, Ph.D., iPREP Co-Creator and Coaching Strategist kuuluu Toronton Yliopiston HartLab tutkimus- ja kehittämistiimiin, sekä Koreha-hankkeen tutkimusryhmään (Kokonaisvaltainen resilienssin hallinta: yksilön mukautumisvalmiuden vahvistaminen osana kokonaisturvallisuutta), jonka toteuttavat Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu ja Ulkopoliittinen instituutti.

Esikoisteos ”Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen” ilmestyi 2014. “Tilannetaju, päätä paremmin” Työpsykologian tohtori Helena Åhmanin kanssa julkaistiin syyskuussa 2017, tämä kirja palkittiin Ekonomien kirjallisuuspalkinnolla Suomen parhaana bisneskirjana 2018. ”Do people get shot because some cops Panic?” julkaistiin 2018. Harrin menestyskirjaksi noussut ”Karhuryhmä” on julkaistu vuonna 2019.